diumenge 21 de gener

Un any més, i és el cinquè, es posa en marxa la Promoregata J80, sense gaires novetats i amb la intenció de consolidar el format de les darreres edicions. La jornada començava amb una breu presentació i piscolabis, que precedien el lliurament de medalles de la promoregata 2017, en què destacava l'absència de la tripulació rusa de l'embarcació BIBA (3r classificat).

1er classificat promoregata 20172n classificat promoregata 2017
fotos: OFMEDIA (Oriol Forn)

promoregata 2017 medalles BIBA
Sergey Moskovskikh, en nom de la tripulacció russa
de l'embarcació BIBA, recull la medalla al 3r classificat

 

Ja en context de competició, la meteo donava la benvinguda amb una previsió de vent fort del NW, que en algun moment havia fet témer als organitzadors que impossibilités la celebració de la primera jornada de regates, però que a l'hora de la veritat es convertia en un dia magnífic per navegar i per competir! Bon vent, bona mar, bon sol, bona temperatura, bon ambient,... Difícil d'imaginar unes condicions millors!


fotos: OFMEDIA (Oriol Forn). Cliqueu per anar a l'àlbum i veure-les en alta resolució

Tot a punt en l'hora prevista per a l'inici de la primera prova del 2018, amb un vent entre 17-19 nusos del NW amb ratxes que puntualment pujaven a 20-22, i mar amb onades que no superaven els 20cm. Totes les embarcacions atentes al procediment, a falta d'un minut, Zega Team està aturat prop del comitè i Nacex, que ve de lluny llençat cap a la sortida des del centre de la sortida vira i gairebé envesteix pel darrere el Zega Team, que estava arrancant, i que en la seva orsada cap a la línia fa que el Nacex no pugui evitar creuar la línia abans del senyal, rebent la conseqüent crida individual.

Mentre Nacex, que triga en adonar-se de la crida individual, torna a la línia de sortida, la flota es divideix cap als 2 extrems oposats del camp, arribant abans a la primera boia els del costat esquerre: Zega Team amb un lleuger avantatge i Lapsus, i després els del costat dret: Ondulat, i Nacex, que ja havia passat el J-blanc, també al costat dret.

En la primera popa, Zega Team optava per no pujar el gennaker (era l'únic en no fer-ho), fet que permetia al Lapsus atrapar-lo i superar-lo acabant la primera volta, en la qual Ondulat es mantenia per davant de Nacex i de J-blanc, que en les ratxes patia per aguantar el seu gennaker.

La segona volta era gairebé una repetició de la primera: Zega Team primer a sobrevent davant de Lapsus, i a certa distància Ondulat i Nacex, i J-blanc tancant la flota, també en la segona popa Lapsus li prenia el primer lloc a Zega Team, i Ondulat aguantava en tercer lloc davant de Nacex.

 

El vent, que al llarg de la primera prova havia rolat sensiblement cap a W i havia baixat a uns 12-13 nusos, durant el procediment de sortida amagava de tornar cap a NW, i això feia menys òbvia la sortida pel costat de boia, inicialment afavorit, i on aquest cop era Nacex qui virant a sotavent de Zega Team a escassos 30 segons de la sortida se l'enduia fora de la línia i l'obligava a retornar cap a la línia amb l'espai just per fer-ho, doncs no gaire lluny venien llençats Lapsus i Ondulat.

Altre cop flota dividida en els 2 extrems del camp, però aquest cop una rolada a la dreta al darrer terç afavoria que Ondulat, venint del costat dret muntés primer, seguit molt de prop per Lapsus, per Zega Team i per Nacex, que ben aviat deixava enrere el Zega Team, i aconseguia també completar la primera volta davant del Ondulat, i fins i tot al Lapsus!

En el segon pas per sobrevent Lapsus recuperava el primer lloc davant de Nacex, i Zega Team aconseguia passar a Ondulat, però no estava tot decidit encara! en el darrer tram una encalmada atrapava a Lapsus i a Nacex, i al seu darrere Zega Team i Ondulat recuperaven terreny! Però el Lapsus estava molt consistent i no es deixava sorprendre pel Zega Team, que entrava a menys de dues eslores del primer, deixant enrere el Nacex, qui aconseguia però mantenir-se davant de Ondulat.

 

En resum: la temporada 2018 començava igual que va acabar la temporada 2017, amb la confirmació que la flota està molt igualada, que l'equip més fort és actualment el Lapsus, i que el J-blanc necessita una bona neteja de casc per tenir opcions a no quedar sempre darrere.

classificacions